Scott Family Amazeum

Scott Family Amazeum | Photo: Jeffrey Jacobs

Scott Family Amazeum is a low-slung building that features a curved roof structure comprised of glue-laminated timber beams and wood decking and utilizes conventional steel frame construction. The exterior of the building is clad in zinc metal panels, vertical tongue and groove cedar and clear and colored glazing. Cedar cladding is prominently featured in the additive forms that append the main building mass.

Haizlip Studio originally envisioned the glulam structure as a composite structure, with both the parallel and perpendicular beams in one plane, instead of stacked. It was an elegant design requiring complex structural connections that were ultimately deemed too expensive during the value-engineering phase.

Wood was used in the building process to complement the surrounding natural environment of Northwest Arkansas that could not be expressed through any other material.

The building contains 20,000 square feet of indoor exhibits including an art studio, learning labs, and Maker Space.

 

Photo: Jeffrey Jacobs | Architect: Haizlip Studios